Şirketleri bir vücuda benzeterek açıklamaya çalışmak, kullanılan bir yöntem. Bu şekilde bir kullanımı anlatımı güçlendirdiği için, faydalı buluyorum. Bu anlatım üzerinden hareket edersek, şirketin en hayati organı üzerinde durmakta fayda var. Bu organ da finanstır.
Vücutla ilişkilendirerek anlatırsak; şirketler için finans, kalp gibidir. Finans durursa; şirket ölür, iflas eder. Diğer organlarda sıkıntı olsa da, işleyiş devam ederken, finansta yaşanan sıkıntı, şirketin sonunu getirmeye yeter. Bazı şirketler finans problemlerini kredi , borç para gibi yöntemlerle çözmeye çalışırlar. Bunu da yapay kalp, kalp pili gibi düşünebiliriz. Yeterince sağlıklı çözümler değildir. Peki şirketin kalbi neden finanstır? Bu konuda itiraz edenler, hayır pazarlamadır diyenler olacaktır. Pazarlama kalbin en önemli destekçisidir. Ama şirketin kalbi pazarlama değildir. Bunun nedenleri üzerinde duralım:
1) İflas eden şirketleri incelediğinizde ilk gördüğünüz sonuç, gelir ile gider arasındaki dengesizliktir. Yani şirket ayağını yorganına göre uzatamaz. Finansını uygun şekilde düzenleyemez ve iflas eder. Finansı güçlü olan şirket, burada ciddi bir kontrol mekanizması kurmuş demektir. Eğer gelir belirli bir dönem giderin altında kalıyorsa, burada ciddi bir sıkıntı vardır. Bu konuda acilen önlemlerin alınması gerekir.
2) Finans sisteminiz güçlü değilse, önünüzü göremezsiniz. Ne kadar paranız, var? Harcamalarınız ne kadar? Alınacak önlemler nelerdir? Neler yapılabilir? Bu konularda yeterince bilgili olamazsınız. Zaten birçok şirket iflas ettiğini, iflas ettikten sonra fark eder. Çünkü sos verecek uyarı sistemleri yoktur. Arabalar arkaya yanaşırken sensörlere ihtiyaç duyar, daha sağlıklı park ederler. Şirketlerin finans sistemleri bu açıdan sensör etkisi yapar. Ve bir hata görürse, anında uyarı yapar.
3) Finansınızın güçlü olması, şirketinizin güçlü olması demektir. Burada nakit yönetimi çok öne çıkmakta. Finansı güçlü olan bir firma, nakit yönetimini iyi yaparsa çok güzel kazanımlara sahip olur. Vadeli olarak daha pahalıya alacağı bir ürünü, nakit para sayesinde daha ucuza alır. Burada ticaretin ana kuralını ele geçirir; alırken kazanmak. Nakit yönetimi güçlü olursa, şirket dışarıya daha güçlü bir izlenim verir. Bu da itibarını ve gücünü arttıracak bir durumdur. Nakit yönetimini güçlü kılan da, finansal enstrümanları doğru kullanmaktır.
4) Finans yapınız güçlü değilse, ürün üretemezsiniz. Ürün üretemeyince de, şirketi ayakta tutacak bir şey kalmaz. Şirketler ürün üretir, satar. Sonra tekrar üretir. Bu süreçte yaptıklarına göre büyür ya da küçülürler. Eğer karlı satış yapıyorlarsa ve bu karı doğru yönetirlerse daha hızlı büyümeye başlarlar. Ürün üretir, satarsınız. Masraflarınızı karşılar, tekrar üretim yapmak istersiniz. Bu büyümeniz için şarttır. Ama tekrar üretimi sağlayacak gelirden yoksunsanız, finans yapınızda sıkıntı var demektir. Bu da sizi küçülterek, kötü sona götürecektir. Pazarlama ile finans arasındaki fark burada daha da belirginleşir. Pazarlama, şirketinize para kazandıran en önemli birimdir. Ama paranız yoksa pazarlamanızın, çok güçlü olması tek başına yeterli olmaz. Hayatiyet açısından bakınca pazarlamanız olmasa şirketiniz biraz daha yaşayabilecekken, paranız olmasa çok az yaşayabilir.
5) Şirketler ürün üretir, satarlar. Peki artan para ne olacak? Bu artan para, aslında şirketin sermaye gücü, birikimidir. Finans biriminin en önemli görevlerinden biri: bu sermayeyi daha güçlü hale getirmektir. Bu birikimi yatırma çevirmektir. Mevcutta bulunan, ama kullanılmayan paradan, ekstra gelir elde edecek yatırımlarda bulunmak finansın görevidir. Bu yapılacak yatırımlar şirketlerin daha güçlenmesini sağlayarak, sağlıklı adımlar atmasını sağlar.
Finans departmanımız şirketimizin kalbi, en önemli organıdır. Bu yüzden bu departmana ekstra bir hassasiyet göstermeli, onun eksiklerini hızla gidermeliyiz. Finansın şirketi yarı yolda bırakmaması, ani kalp krizleri yaşamamak için, şirketi sağlıklı beslemeliyiz. Şirketin dengeli beslenmesini sağlamalıyız. Bunun için de, gelir gider dengesini doğru ayarlamak çok önemlidir.
Şirketiniz sağlıklı yaşasın istiyorsanız; finansınıza iyi bakın. ...... FİNANSÇINIZA DA TABİİİİKİ :)
Alıntıdır...
Halil Güdücü hakkında bilgiler , geçmiş gelecek vs. şeyler.
© 2015 . Tüm Hakları Saklıdır | Tasarım HG
Yorumlar